Nordic walking, Nordijsko hodanje, Štapovi za nordijsko hodanje, instrukcije

Nordijsko hodanje / Nordic Walking

Instrukcije Nordijskog hodanja / Uporaba štapova za Nordic WalkingNordijsko hodanje ( Nordic Walking, orig.) je jedan od najbrže rastućih rekreativnih sportova na svijetu. Nordijsko hodanje je rekreativni sport sa specijalno dizajniranim štapovima. Hodanje pomoću štapova je vrlo učinkovito i omogućava da na jednostavan način poboljšate svoje fizičko stanje bez obzira na dob i spol. Može se izvoditi tijekom cijele godine.
Međunarodna udruga nordijskog hodanja - INWA - jest prva službena međunarodna udruga na svijetu koja promovira nordijsko hodanje, a utemeljena je 2000. godine u Finskoj. To je prva i jedina udruga na svijetu koja ima edukacijski koncept učenja i usavršavanja nordijskog hodanja.
Hrvatska je član INWA-e od 2003. godine i zastupa ju Hrvatski savez nordijskog hodanja. Hrvatski savez nordijskog hodanja je službeni savez u Hrvatskoj i jedini koji educira i osposobljava voditelje i instruktore. Klub nordijskog hodanja - ZAGREB je član Hrvatskog saveza nordijskog hodanja sa INWA- educiranim i osposobljenim voditeljima i instruktorima nordijskog hodanja

Ispravne tehnike nordijsog hodanja POVIJEST
Nordijsko hodanje svoje korijene ima u ranim 1930-tim godinama u Finskoj kao vansezonska (ljetna) metoda treninga kod cross-natjecateljskih skijaša. Razvoj u sadašnjem obliku fizikalne i rekreacijske aktivnosti je započeo početkom 1980. godine. Nordijsko hodanje je ubrzo prešlo Finske granice te se proširilo dalje u Europu i svijet.
Danas se procjenjuje da u svijetu ima više od 7 miliona poklonika nordijskog hodanja (rezultati studije INWA - 2007.)

Rad tijela pri Nordijskom hodanjuNORDIJSKO HODANJE U HRVATSKOJU
Hrvatskoj se nordijsko hodanje javlja 2002. godine. Već 2003. imali smo prvog educiranog INWA - instruktora a krajem iste godine imamo prve tečajeve nordijskog hodanja. Do kraja 2008. godine, u Republici Hrvatskoj imamo 75 voditelja nordijskog hodanja, 8 instruktora i 1 nacionalnog trenera (INWA) te 5 udruga i klubova nordijskog hodanja, među kojima je i KLUB nordijskog hodanja - ZAGREB. Naša krovna organizacija u Hrvatskoj je Hrvatski savez nordijskog hodanja osnovan 2008 godine.

ŠTO JE TO NORDIJSKO HODANJE?

Nordijsko hodanje je kondicijsko hodanje pomoću specijalno dizajniranih "Nordic Walker" štapova kojima se u rad uključuje i gornji dio tijela. Pruža vrlo efikasan, aeroban i lak način da poboljšate vašu kondiciju, bez obzira na dob, spol ili formu.
Nordijsko hodanje može biti do 46% učinkovitiji od redovnih hodanja (Cooper institut za istraživanje 2000. godine), ovisno o intenzitetu vježbe.

ZA ŠTO NIJE NORDISKO HODANJE?

  • za neaktivnu uporabu štapova
  • za neprirodno gibanje - hodanje
  • za uporabu planinarskih štapova, štapova za alpsko skijanje te skijaško trčanje

TEČAJEVI NORDIJSKOG HODANJA

Tečajevi nordijskog hodanja Nordijsko hodanje bi trebalo trenirati kroz relativno dug period vremena. Trajanje treninga neka bude između 60 i 90 minuta. Ritam hodanja treba biti miran, a srčana frekvencija neka raste do 65-87% srčanih otkucaja, predviđenih za određenu dob. Zagrijavanje i hlađenje neka budu sastavni dio svakog pojedinačnog treninga.
Nordijsko hodanje može se vršiti na nekoliko različitih razina, ovisno o vašim ciljevima i formi. Sudjelujte na tečajevima nordijskog hodanja INWA-e i moći ćete naučiti kako vježbati nordijsko hodanje na zdravstvenoj, kondicijskoj ili sportskoj razini. Voditelji i instruktori INWA-e Kluba nordijskog hodanja - ZAGREB, pomoći će vam pri svladavanju tehnike i za vas napraviti efikasan i dobar program treninga.

Termini:
Pon., Sri., Petak. 18-19h ili 19-20h
Prijave na mail: info@larussport.hr
Grupe:
Veličina (6 do 12 polaznika)
Tečajevi:
1. stupanj - trajanje od 12 sati osnovne tehnike NW
2. stupanj - voditelj NW-a (uvijet odrađeno 1. Stupanj) 8 sati + 2 vikenda
3. stupanj - instruktor NW
Cjenik:
1. stupanj - 380kn (dobije se štapovi na korištenje) bez stapova 350kn
2. stupanj - za voditelja NW 1500kn
3. stupanj - instruktor NW 3000kn